Saturday, March 28, 2009

Berikan Khairy Peluang


Setelah puas melayari blog yang memberi komen atau ulasan berkenaan keputusan pemilihan jawatan tertinggi Umno 2008.Maka terdetik pula sy untuk memberi ulasan berdasarkan perspektif sebagai mahasiswa dan generasi muda yang cinta kepada tanah air.Terlebih dahulu sy ingin mengucapkan tahniah kepada pemimpin yang telah mendapat kedudukan dlm parti, diharap selepas ini akan berkerja lebih kuat dlm memartabatkan perjuangan politik dan ekonomi bangsa.

Berdasarkan pandangan blogger dan penganalis politik, pemilihan kali ini adalah terbaik kecuali kejayaan oleh saudara Khairy Jamaluddin yang telah memenangi jawatan Ketua Pemuda Umno. Kemenangan beliau telah mencetuskan pelbagai sentimen khususnya berkenaan kredibiliti peribadi beliau.Tidak perlu di ungkap di sini apa persepsi tersebut.

Tetapi apa yang saya ingin ungkapkan ialah tiada manusia yang ''perfect''.Sewajarnya setiap ahli Umno menerima keputusan perwakilan yang memilih beliau untuk menerajui Pemuda serta memberi peluang kepada beliau menunjukan kepimpinan dan kewibawaan bebanding mencetus provakasi.Beliau menepati citarasa golongan muda sekarang yang mahu pemimpin yang agresif,berwawasan dan cekal.Walaupun didapati bersalah kerana kesalahan politik wang.

Sy bukan Pro Khairy atau ahli Umno malahan tidak pernah berjumpa beliau.Tapi sy seorang yang sayang bangsa dan tidak sanggup melihat bangsa bergaduh kerana jawatan,orang lain yang untung. Belajarlah bagaimana British datang menjajah dengan menggunakan air liur sahaja angkara pemimpin melayu yang berebut jawatan.Jika beliau gagal memenuhi aspirasi perjuangan bangsa,pilihlah orang lain dalam pemilihan akan datang!

Apa yang merisaukan sy selepas ini akan berlaku pergolakan politik dalaman Umno.Cukup2 lah pergolakan politik diantara parti pembangkang vs kerajaan. Pergolakan dalaman dan luaran parti politik akan mencabut berita keperitan rakyat yang sepatutnya mendapat keutamaan di surat khabar dan televisyen. Sudah tentu isu politik yang sensasi akan mendapat liputan utama bebanding masalah rakyat.

Masalah kualiti hidup rakyat adalah kewajiban setiap ahli politik, dan sekarang masa terbaik untuk membuat kerja.Bersama sama meningkatkan taraf ekonomi dan sosial rakyat!Ayuh Barisan Nasional,Parti Islam SeMalaysia,Parti Keadilan Rakyat dan Parti Tindakan Demokratik kita menjayakannya!

Ada orang suka terus terang,

Ada orang suka cakap belakang.

MULUT TAK BOLEH DIKUNCI




7 comments:

Anonymous said...

Khairy? or Babi Negara? Mamat ni oxford bullshitter je. Kita tak perlukan seorang yg boleh bercakap je,tp haprak.

Udah la terlibat dlm politik wang, dan juga kaitan dengan pemegangan share ecm libra, di mana dia x mnjwb isu ini hingga ke hari ini?

In the end,UMNO is full of hypocrites or munafiq yg berpaksikan kuasa, wang, dan bukan mengutamakan kepentingan rakyat sebagai fiqh alawiat.

It is high time that citizen need to be aware that for Malaysia to push forward, we need to be zero-tolerance against corruption. Dalam TI, kedudukan Malaysia masih tinggi walaupun terdapat penurunan.

Satu cdgn di sini, ikutlah seperti Singapure di mana pemimpin2 politik tidak boleh muncul2 di akhbar dan tidak boleh dikaitkan dengan imej teruk. Sebaik ahli politik ni dikaitkan dengan imej teruk, they will be eliminated from politics career...

Regards

ZulAbMaJiD said...

Sedara silap kita bukan nak berebut jawatan cumanya kita nak pemimpin yang bersih, sudah terang2 KJ didapati bersalh terlibat dalam politik wang, kalau pemimpin macam ni yang kita pilih macamana orang nak undi UMNO

Anonymous said...

Isu KJ telah mencetuskan persoalan samada ahli umno mementingkan kepentingan peribadi @ parti @ melayu?

susah nak reform jika kepentingn sendiri dan kroni diberi perhatian utama bebanding tujuan kewujudan umno sendiri

Selesaikan perkara ini dahulu sblm boleh mengambil hati rakyat malaysia

V said...

UMNO parti berteraskan korupsi. Bila ahli2 parti pembangkang ditangkap kerana rasuah, tv3 suku akan overexaggerate pasal benda ni. Bila pemimpin UMNO, sepeleot je kena.

Rakyat disaran bangkit supaya meneliti semua sumber sebelum membuat keputusan. Bagaimana kjaan boleh menghentikan penerbitan harakah dan suarakeadilan pabila tv3 pun byk berita jadah2 haram bohong? Terutamanya bab2 politik. E.G Khir toyo byk wat fitnah2 di tv. Last2 SPRM pun xdgr cerita and even Sultan Selangor pun backup Khalid. Toyo should repented for his sins.

As a citizen and an ipta student, I would want to remind the government leader which mostly consist of UMNO-lead figures. To be informed is to be forewarned, thus stop cheating bcoz the rakyat are not blind. We have had enough of these shitty power struggle. And for UMNO folks general knowledge, there are increasing numbers of peoples who truly observe. We watch TV3 and we also watch opposition main media.

As an eye-opener, UMNO and BN do not need politicking if they fully care of the rakyat. Stop focusing on by-election and power transition. ECONOMY is the main point.

Anonymous said...

i am one of the masses of people that feels that it's not a suprise that mr. khairy did not elected into the najib's cabinet.

corruption, money politics and bribe has been bread and butter to the politics of malaysian landscape of politics...

money oiled the campaign and feed the thousand and millions of empty 'stomach' and mouth in fulfilling their greed rather than their need...

blah, blah, blah, politics, pas, pkr, umno, dap, mca, mic...basically they are a political party making their wat through lies, deceit and self interest...they may have diffent logos, brands and packaging...but basically they purpose and taste n smell the same...

i'm not a person who believes that there are true uno political party that is true that may appeal to the masses. Religion is the true faith one's may follow. the fight for the race triumph is no relevance anymore in today's complex and inter racial and some say, religion wise society and condition...

religion is the true faith that a person may follow, there is no hadith or words Al-Quran that says a person mya enter into the gates of heaven if he is a devoted political party fan or follower...

stop with this poitical things..focus on the economy, welfare and wellness of the people that should be the utmost importance of the goverment...

however, i may take this opportunity to applause the vision of datuk seri najib in trying to instil and implement the idea and mentality that whe n deciding on matters regarding that effect teh masses of peoples, the goverment knows the best way that best suits the people...

i hope janji tidak tinggal janji datuk seri...

Mohd Iwaz

Mohd Norizzuan said...

tq on u all comment,

clear here youth msia fed up with much politics,they need clean,accountability,efficent gov in order to enhance quality of life.

plz dont spoil this voices..

Anonymous said...

@Iwaz

I could not agree with you less. It is high time every Malaysian reject politicking at all. There is no such thing as UMNO, PAS, PKR in the Al-Quran.

We just need to use our common sense and picks someone who really do the work.