Tuesday, September 8, 2009

Fakta Berkaitan Angkatan Tentera Malaysia Yang Anda Perlu Tahu

PERKARA YANG ANDA TAHU DAN MUNGKIN TIDAK TAHU MENGENAI MILITARY OF MALAYSIA
(Fakta yang saya kemukakan ini mungkin di bawahnya ada yang tidak tepat kerana tidak dapat disahkan kebenarannya. Saya berharap ada pembaca yang akan terangsang mindanya dan cuba mencari kebenaran akan cerita-cerita di bawah ini)

1. Malaysia pernah menghantar pasukan tentera semasa Perang Vietnam bagi membantu Amerika Syarikat menjejaki gerila Viet Cong.

2.Kemalangan pesawat MAS (MH653) di Tanjung Kupang bukan berpunca dari kerosakan enjin atau pilot error tetapi ada orang kata perbuatan sabotaj atau rampasan.

3. Komando Malaysia pernah membantu tentera AS bagi menandakan sasaran-sasaran tentera Serb melalui Laser Target Designator untuk dimusnahkan dengan "Smart Bomb" dari pesawat pengebom NATO.

4.Pernah berlaku pemberontakkan "Mutiny on ship" dalam sejarah Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM), mereka yang terlibat kemudian dibicarakan di Mahkamah Tentera (Fakta tidak dapat disahkan).

5. Kapal perang TLDM, KD Selangor pernah terlibat dengan pertempuran laut dengan tentera Indonesia di mana seorang anak kapalnya mati semasa peristiwa konfrantasi dahulu.

6. Tahukah anda filem "Black Hawk Down" mengisahkan pemberontakan di Somalia, menyelewengkan fakta sebenar di mana sebenarnya tentera Malaysialah yang menjadi wira , tetapi oleh kerana ia filem Hollywood, maka peranan Malaysia langsung tidak diiktiraf.

7. Beberapa orang pegawai dari lain-lain pangkat dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah ditangkap kerana menjual maklumat semboyan kepada pihak Singapura.

8. Juruterbang Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) akan standby di cockpit pesawat mereka 24 jam apabila timbul isu panas terutama yang melibatkan Singapura.

9. TUDM telah menghantar pesawat Hawk ke Labuan semasa untuk kemungkinan peperangan semasa isu perebutan kepulauan Ambalat dengan Indonesia.

10. Seorang rakyat Malaysia pernah menjadi perisik KGB dan telah ditangkap oleh pegawai perisikan negara di antara tahun 70 - 80an dahulu dan beliau mengakui pegawai Cawangan Khas dan risik ATM sebenarnya sangat cekap.

11. Malaysia pernah mahu membeli pesawat Boeing AWACS semasa tahun 80an dahulu tetapi membatalkan hasrat tersebut selepas niatnya di bocorkan oleh media tempatan, wartawan yang mendedahkan isu itu kesemuanya di soal siasat oleh polis Bukit Aman.

12. TLDM sudah pun mempunyai kapal selam tetapi dalam bentuk mini subs, untuk kegunaan pasukan PASKAL.

13. Filiphina pernah "mengacah" sebuah kapal perang TLDM apabila dua jet pejuang F-5 mereka terbang rendah semasa satu isu dahulu.

14. TLDM sering membantu AS melalui pergerakkan kapal-kapal selam Russia di Selat Melaka semasa era Perang Dingin dahulu dan ini menunjukkan, TLDM sudah pun mempunyai sistem pengesan kapal selam yang amat baik pada ketika itu.

15. Singapura sering menguji sistem pertahanan Malaysia terutama radar melalui sistem peperangan elektroniknya dari dahulu sehingga sekarang.

16. Jumlah pelancong Singapura akan bertambah di sesuatu kawasan apabila ATM membuat eksesais tentera di kawasan terbabit.

17. Tentera Singapura akan membawa peluru betul tetapi berselindung di sebalik nama latihan apabila timbul isu panas dengan Malaysia sebagai contoh ketika lawatan seorang pemimpin Israel ke negara itu satu ketika dahulu.

18. CIA pernah memasang pelbagai alat pengintipan canggih di KLCC, aktiviti tersebut berselindung di sebalik pengambaran filem Entrapment lakonan Sean Connery dan Catherine Zeta Jones (Fakta tidak dapat disahkan)

19. Komando Malaysia pernah dihantar dalam satu misi khas ke Manila untuk mengambil dokumen berkaitan dengan Sabah satu ketika dahulu (Fakta tidak dapat disahkan)

20. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis.

21. Program permodenan ATM yang dikenali PERISTA dibatalkan oleh bekas PM, Mahathir Mohamad apabila terlalu banyak penyelewengan dalam program itu. PERISTA dibangunkan sebagai persediaan untuk menghadapi ancaman komunis yang telah menang di Vietnam.

22. Kapal perang tercanggih TLDM (bergantung kepada zaman) akan dihantar dahulu dan berlabuh di perairan antarabangsa apabila ada lawatan Perdana Menteri Malaysia ke negara itu.

23. Pesawat Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pernah divert (tidak diketahui sesiapa) ke Pakistan untuk melihat ujian bom nuklear pertama negara itu. Mahathir kini TUN menjadi satu-satunya pemimpin Islam di luar Pakistan yang pernah menyaksikan ujian tersebut (maklumat ini disampaikan sendiri dari seorang anggota perisikan Pakistan kepada penulis satu ketika dahulu).

24. Juruterbang Australia pernah mengelar pilot pesawat pejuang TUDM, "Berani tetapi Gila" dalam satu temuramah dengan media di negara kita. Australia dan TUDM sering mengadakan latihan bersama semasa negara itu mempunyai skuadron pesawat pejuangnya di Butterworth.

25. Helikopter Nuri pernah ditembak jatuh dengan roket semasa darurat dahulu.

26. Peristiwa di Pasar Bakara, Somalia menyaksikan dua buah kereta kebal Pakistan yang sepatutnya melindungi konvoi tentera Malaysia bertindak melarikan diri (Ini disahkan oleh seorang pegawai tentera).

27. Kapal peronda TLDM pernah karam di Laut China Selatan akibat cuaca buruk dan beberapa orang anak kapalnya hilang.

28. Dua pesawat pejuang jenis Sabre dari Butterworth (tahun 1970an) pernah dilancarkan ke udara selepas radar di pengkalan itu mengesan pencerobohan pesawat asing (UFO-hal ini pernah saya baca dalam akhbar di Perpustakaan Negara dan ada dalam sebuah buku mengenai UFO yang saya temui di perpustakaan UiTM Shah Alam).

29. Komando Malaysia pernah mencerobohi kompleks pertahanan udara Singapura di Bukit Batuk

Sources:Blog Military Of Malaysia

14 comments:

sasha2020 said...

Apa tujuan kau menulis atau menyiarkan tulisan ni???

Bodoh betul lah..kalau dah tahu, benda ni tak pasti, janganlah di siarkan dlm blog ni..

Akal pendek...

Mohd said...

to sasha2020

tulisan ini hanya utk pengetahuan am shj..kalu saudara/ri xsuka..itu hak anda..tp sy fikir masih ada lg pengunjung yg lebih rasional dlm menilai tulisan ini.

tq

p/s:semoga anda diberi limpahan rezeki dan rahmat drpd tuhan

Anonymous said...

Bro...agaknya shasah2020 tu period kot? thats why la cakap merapu macam takde akal jek tu? kehkehkeh... -one82-

Anonymous said...

@sasha2020

ayat bertapis la. bagi la kritikan yg membina. stkt ckp bodoh, akal pendel, x membantu apa2.

Anonymous said...

dulu lagi dh baca benda ni kt blog org lain....tp bnda2 ni bukannya fakta pn....bnyk x confirm n di sangsikan kebenaranny....ni fakta2 auta....delete la bnda2 ni....xperlu pn....

Anonymous said...

statement no 4 tue betul.ayah aku pernah story.ayah aku 2nd batch dlm navy...yg memberontak tue 1st batch navy.kes nya tak puas ati dgn layanan yg diorg terima...more kpd wellfare isu lah.

Malay-ThinkTank said...

Senang cakap, ada yang betul and ada yg x betul. Habis cerita. Hahaha.

Anonymous said...

tulisan ni bukan ori, mamat ni ciplak dr blog orang lain. pastu tak bagi kredit. ni sumber fakta tu semua militaryofmalaysia.blogspot.com

future phenomenon said...

nice post...good job

salam ziarah, jika mahu mengetahui rahsia nusantara, islam dan kebangkitan akhir zaman sila mengunjungi www.nusanaga.blogspot.comsalam ziarah, jika mahu mengetahui rahsia nusantara, islam dan kebangkitan akhir zaman sila mengunjungi www.nusanaga.blogspot.com

Anonymous said...

weiii... fakta cilok dan diubahsuai dari blog org len... apara...

110773 said...

mangkok ayun betul la ko ni...
belajar tinggi2 pas tu terjun supaya mampus....
tk da org nak tulis benda ni dh...
ko kalau berani bg alamat dan no contek... aku jumpa ko... nk tengok ko cerdik ka bodoh mangkok ayun.... dulu ko belajar pasai apa... bodoh memang bodoh.. aku setakat darjah 6 je.... taugak pasal rahsia negara

zul said...

aku amat suka dengan perkembagan terbaru tntang ATM ni...

jangn lupa kunjung di blog saya

zulijul92.blogspot.com

zul said...

salam...

saya juga baca fakta ini dari buaya-merah.blogspot.com... xpelah kalau cilok mana - mana pun. sharing is caring.

jemput masuk www.nurazizul.blogspot.com

Anonymous said...

Je suis un jeune développeur de logiciels de jeu professionnel et indépendant. J'ai développé un certain contenu, mais hasitate à envoyer pour publication. Je pense que je ne devrais pas avoir lieu sans l'obtention d'une licence de logiciels et droits d'auteur du contenu. Une aide expérimentée me ferez plaisir ..